ESPOON KARTANON AURINKOKELLO

Espoon kartanon tilan juuret ulottuvat vuoteen 1556, jolloin Kustaa Vaasa perusti kuninkaankartanonsa. Tästä on muisto kartanolle kaartavan tien nimessä. Kaksi sataa vuotta myöhemmin, 1776, maaherra Anders Henrik Ramsay osti tilan, ja Ramsayn suvulla kartano on siitä lähtien pysynyt, vaikka se yhtiöitettiin Esbogårdiksi1900-luvun alussa. Nykyinen päärakennus on vuodelta 1797, vaikka todellinen valtioneuvos August Ramsay kunnosti ja laajensikin sitä 1915. Hänen ja hänen puutarhaystävänä tunnetun vaimonsa Molly Ramsayn myötävaikutuksella puutarha-arkkitehti Paul Olsson suunnitteli 1920-luvulla kartanon puistosta hienon, aikakaudelleen ominaisen puutarhaluomuksen.

Näkölinja_DSC2896

Olssonin suunnitteleman puutarhan ja puiston kasvillisuuden ja kauniin muotokielen 1920-luvun asussaan dokumentoi meille perässä tuleville ihailijoille puutarhakirjailija ja aikansa puutarhamatkailija Jenny Elfving. Hänen ammattitaitonsa ansiosta on mahdollista tehdä pieni aikamatka Espoon kartanon menneeseen loistoon.

Kukkapylväs_DSC2901

Nykyiseen pelkistyneisyyteensä verrattuna Espoon kartanon puutarha oli kovin erilainen Jenny Elfvingin sitä kuvatessa, vaikka Olssonin suunnitelman runko polkuverkostoineen on edelleen vaikuttava. Tunnelma on nyt maisemapuistollisen aukea. 1920-luvulla näkymä oli täynnänsä runsaita kukkaistutuksia. Tuolloin ruusutarhassa kukkivat muun muassa ’Polyantha’, ’Orleans’, ’Arnold Janssen’ ja ’Ophelia’ -lajikkeet, ja niitä kehysti orapihlaja-aita.

Näkymäkellolla_DSC2927

Läpi puiston metsäharjulle saakka kulkee suora näkölinja polkuineen. 1920-luvulla se reunustettiin runkomaisilla punakukkaisilla tylppöorapihlajilla. Nurmikon kulmissa oli kartiotammia. Suoran käytävälinjan keskustassa oli pyöreä kukkaistutus, keskipisteenään aurinkokello, joka yhä on paikallaan. Kellolle johti aikanaan neljältä suunnalta valkoiset kivilaattapolut, jakaen kukkaympyrän neljään. Valkoisten kivilaattojen rakoja värittivät siniset lobeliat. Reunemmalla kasvoivat tarkasti muotoon leikatut pensasaidat, vihreä- ja keltalehtiset angervot. Linjan jatkeen, suorakaiteen muotoisen nurmialueen molemmin puolin kasvoi runkosyreenejä.  Kukkulalle kohoava polku oli reunustettu angervoaidoilla.

Aurinkokello_DSC2926

Kartanorakennuksen taustalla on myllypadon muodostama unelias lampi. Sen reunoilla kasvoi 1920-luvulla valkosalavaa, tuomipihlajaa, kuusamaa, kanukkaa, heisiä, jasmikkeita, lehtikuusia ja vaahteroita. Puistoon oli istutettu myös tammia ja lehmuksia, jotka nyt korkeina tavoittelevat taivaita, sekä syreenejä ja vuorimäntyjä.

Lampi_IMG_6238

Maisemapuiston metsikköön johtavan polkuverkoston kiemuroista löytyy vieläkin sinne aikanaan rakennetut kiviportaat, joita pääsee nousemaan piilopolulle. Polkua myöten löytyy umpeen- ja piiloon kasvanut syreenimaja, nyt nokkosten valtaama, mutta vanhat terassin kivilaatat ovat vielä paikallaan, ja nokkosten lomassa kukkivat hehkuvan oranssina ruskoliljat. Täällä on hyvinkin voinut ollut pieni puutarhapöytä ja pari tuolia, joiden ääreen on kiivetty nauttimaan iltapäiväteetä syreenimajan viileyteen.

Kiviportaat_DSC2913

Kartanopuiston polut, sekä avonaiset että hiukan umpeenkasvaneet kierrettyään on ehdottomasti sukellettava Kuninkaankartanontien toiselle puolelle, jalojen lehtipuiden katveesta, alas heinikkoon tallattua polkua, maagiseen metsikköön. Siellä padon alta virtaa hiljainen puro pienen puusillan ali kapeampaan uomaan, ja vapaampi virta pienenä koskena toisen pienen sillan kivikaaren alitse metsän uneliaisuuteen.

Koski_IMG_6265

Lähteitä: Elfving, J. 1929. Suomalaista puutarhataidetta. Otava.

Kategoriat Suomi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close