Chartwell House – Churchillin maisema

Tarkoituksemme on vain poiketa matkan varrella, kurkata ohimennen, koska Chartwell House on sopivasti reitillämme. Niinpä hyppäämme Lontoon Victorialta lähteneestä junasta Oxtedin asemalla. Oxted vaikuttaa viehättävältä kylältä, näin äkkiseltään katsottuna. Asemalta löytyy taksi, kuten oli suunniteltu ja sen kyydissä hurautamme kapeaa kiemurtelevaa tietä kohti määränpäätämme. Tien ylle kaartuvien puiden oksistojen luomien vihreiden tunnelien läpi tulemme perille, Sir Winston ja Lady Clementine Churchillin kotiin, joka nykyään on National Trustin omistuksessa. Jätämme matkalaukkumme lipunmyyntiin ja lähdemme tutustumaan. Mutta ennakko-odotukset pienestä välipalakohteesta ylittyvät huimasti, sillä Chartwellin maisema lumoaa täysin.

chartwell_p1030192.jpg

Puutarhat ovat ihania ja samoin talo. Mutta vielä suuremman vaikutuksen tekee näköala yli vihreänä laskeutuvan aaltoilevan maiseman. Polku johtaa lampien, puron ja väreillä hehkuvien istutusten myötä ja ensimmäisen puutarhamuurin ympäri talolle. Talo ei ole mahtavan suuri, kuten Sir Winstonin lapsuudenkoti Blenheim Palace, mutta ei se ole pienikään. Kun kulkee persoonallisesta huoneesta toiseen, talo kietoo pauloihinsa, kutsuu kodikkaisiin tiloihinsa rauhoittumaan, viihtymään, lataamaan akkujaan. Ulos puutarhaan on talosta saattanut kulkea kuuden eri oven kautta. Yläkerran ikkunoista avautuu näkymä yli lammen Sir Winstonin studiolle ja sen yli kaukaisuuteen, Kentin vehreyteen. En ihmettele hetkeäkään, että Churchillit viihtyivät täällä, tämä oli paras mahdollinen pakopaikka Lontoon velvollisuuksista, paineista ja vastuusta.

chartwell_p1030197.jpg

”Ostin näköalan ja sain sen mukana talon”, Winston Churchill totesi ja tämä on helppo nähdä, kun ihailee Chartwellin avaraa, kumpuilevaa, mieltä rauhoittavaa maisemaa. Churchillit hankkivat Chartwellin tilan vuonna 1922. Winston muokkasi ja laajensi sekä taloa että ulkoalueita. Hän myös sekä suunnitteli että rakensi muuripuutarhan itse, vaikka ei ollutkaan kaikkein kätevin käsistään. Näiden käytännön projektien myötä hän saattoi uppoutua johonkin aivan muuhun kuin politikointiin ja selviytyä vaikeiden kausien yli.

chartwell_p1030200.jpg

Puutarha-alueet on terassoitu kauniisti myötäilemään maan luonnollista laskeutumista, luoden laajoja tasaisia oleskelualueita rinteiden oheen. Lammet, purot, altaat ja kanavat saavat vetensä seitsemästä Chart Wellin [kaivo] lähteestä. Vesielementtien rakentaminen omatoimisesti oli yksi Churchillin itsepintaisista kiinnostuksen kohteista. Uima-altaan hän rakensi kolmeen kertaan eri kohtiin puutarhaa ennen kuin oli tyytyväinen. Muuripuutarhan tiilet Churchill latoi ja laasti myös itse sekä suunnitteli tämän keittiöpuutarhan portin, joka edelleen päästää tunnelmoijan sisään kulkemaan vihannespenkkien ja raparperihuuppien lomaan.

chartwell_p10302061.jpg

Puutarhojen suunnittelu ja kasvivalikoima olivat Lady Churchillin vastuulla, ja tässä häntä auttoi myös Chartwellin puutarhuri. Vaikka moni asia onkin Ladyn ajoilta muuttunut, on muurien ympäröimä ruusutarha edelleen osoitus hänen mieltymyksestään yksikertaisiin, pehmeisiin, katseen vangitseviin vaikutelmiin.

Chartwell_Wisteria_P1030212

Vaikka me jatkamme matkaa Chartwellista Kentin muihin huikaiseviin maisemiin, olen samaa mieltä kuin Winston Churchill, joka sanoi, että päivä poissa Chartwellista on hukattu päivä.

chartwell_p1030217.jpg

Lähteet:
Hudson, J. 2018. Walled Gardens. National Trust Books.
Lacey, S. 2016. Gardens of the National Trust. National Trust Books.

Kategoriat Kent

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close