Hatfield House

1500-luvulla 35 kilometrin välimatka Lontoosta Hatfieldiin, pohjoiselle maaseudulle, taitettuna ratsain tai vaunuilla, tuntui varmasti pidemmältä kuin tänä päivänä, kun juna tuo Lontoosta vain lyhyessä tuokiossa Hatfieldin kauniiseen maisemaan. Asemalta pienen kävelyn päätteeksi valtavat aaltoilevaan muotoon leikatut marjakuuset ottavat vastaan ennen kuin vaikuttava talo, Hatfield House eli uudempi päärakennus, tulee näkyviin.

hatfield_edited_img_1264-e1531741118819.jpg

Hatfield Palace eli nykyään Old Palace rakennettiin vuonna 1480 kardinaali Mortonille, josta myöhemmin tuli Canterburyn arkkipiispa. Vuonna 1533 palatsin otti omakseen kuningas Henry VIII, joka halusi sen kasvinpaikaksi tyttärilleen, tuleville kuningattarille. Samana vuonna syntyikin prinsessa Elizabeth, joka vietti Hatfieldissä hankalaksi muodostunutta lapsuusaikaansa.

hatfield_old_palace_edited_img_1250-e1531737717588.jpg

Myös vuonna 1558 prinsessa Elizabeth oleskeli Hatfieldissä, tuolloin karkotettuna Lontoosta, hetkenä, jolloin hänen sisarensa, kuningatar Mary I kuoli, mikä nosti Elizabethin vuorostaan valtaan. Myöhemmin Hatfieldin sai omakseen kuningatar Elizabeth I:n tärkeän neuvonantajan William Cecilin poika Robert Cecil, kun Elizabethin jälkeen valtaan noussut James I teki Cecilin kanssa vaihtokaupat läheisestä Theobalds Housesta 1607. Uuden talon, nykyisen Hatfield Housen rakentaminen aloitettiin 1611.

hatfield_p1020678-e1531739383625.jpg

Vanhasta palatsista on jäljellä enää rakennuksen yksi siipi ja suuri sali, jonka edustalle tehtiin taidokas rekonstruktio Elizabethin aikaisesta solmupuutarhasta 1980-luvulla. Eri puutarhatilat erottavatkin vanhimmat ja hieman uudemmat rakennukset toisistaan. Vanhan palatsin muotopuutarha on viehättävä matalin puksipuuaidoin rajattuine ruutuistutuksineen, joiden välissä voi hyvinkin nähdä pienten petteri kaniinien vilahtavan.

Hatfield_House_2016_Teija_Alanko

Uuden päärakennuksen molemmin puolin on omaleimaiset muotopuutarhansa, jotka lumoavat kauneudellaan ja runsaudellaan. Näistä perheen yksityispuolella sijaitsevasta ja siksi vain keskiviikkoisin yleisölle avoimesta itäpuutarhasta (East Garden) laskeutuu portaittain rakennettu maisema, jonka ensimmäisenä tasanteena on iso ja mielikuvitusta kutkuttava pensaslabyrintti, joka kuitenkin on suljettu yleisöltä. Koska emme pääse sinne seikkailemaan, pohdimme, onko sen portti lukossa siksi, että sinne on liian monta onnetonta turistia onnistunut eksymään ja nääntymään. Labyrintistä eteenpäin laskeutuu maisema vapaammin kasvavana alas lammelle.

hatfield_alapuisto_p1020651.jpg

Itäpuutarhan päätasolla talon kyljessä luikertelee päärynää, taitavasti muurin myötäisesti kasvatettuna. Tässä samaisessa kohdassa asteli myös Alan Titchmarsh ohjelmassaan, johon hän oli valinnut Englannin hienoimpia puutarhoja, kunkin omaa aikakauttaan kuvaamaan. Onko mahtavampaa kuin kulkea Titchmarsin jalanjäljissä.

IMG_1277

Kategoriat Hertfordshire

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close