Hidden Gem of East Yorkshire

Burton Agnes Hall on piilotettu helmi aivan maantien varressa. Tie näyttäisi leikkaavan tilan entisiä maita, tuoden nyt kätevästi Hullista Bridlingtoniin kulkevan paikallisbussin kivenheiton päähän kartanon portista. Burton Agnes on monipuolinen ja kiinnostava kokonaisuus ja siihen tutustumiseen kannattaa hyvinkin käyttää kokonainen päivä. Lähemmäs tullessa tapaa ensin pienen ihanan lisämausteen, kuten monissa muissakin tämänkaltaisissa kohteissa, tilan oman vanhan kirkon. Talon ja puutarhojen luo kuljetaan kahvilaterassin ja puutarhamyymälän sivuitse, mutta vielä ei kannata pysähtyä vaan palata vasta kierrettyään puutarhat, metsäpolut ja upean talon.

Burton_Agnes_2017_IMG_2125

Taloa ympäröivät avarat nurmialueet, joita jakavat täydellisesti kiehtoviin muotoihin leikatut suuret marjakuuset. Sivummalla aukeaa portti jokseenkin valtavaan muuripuutarhaan, joka kätkee sisäänsä kukkien värejä mukailevia teema-alueita leikkiin, lepoon ja oleskeluun. Muurin sisällä on myös hyötypuutarha, jonka kyljessä houkuttelee pensaslabyrintti.

maze_burton_agnes_hall_2017_p1030025.jpg

Labyrinttiin sukellettuamme sen mutkat osoittautuivat aika haastaviksi. Kesti tovin selvittää reitti labyrintin läpi ulos, ja koska pensasaita oli miestä korkeampi, aidan yli ei voinut kurkkia. Muutamaan kohtaan pensasaidan päälle oli leikattu suuntaa ohjaavia hahmoja, jotta pystyi paikallistamaan sijaintinsa eikä huumori loppunut kesken leikin. Labyrintin jälkeen oli ihanaa nauttia talon paraatipuolen avarasta maisemasta.

Burton_Agnes_Hall_2017_Teija_Alanko_P1030034

Laaja näkymä avautuu suurten, kartioiksi ja Pääsiäissaarten patsaita muistuttaviksi hahmoiksi leikattujen marjakuusten lomasta, pitkän, suorakaiteen vesialtaan viitoittamana ja laskevan ha-ha –aitaelementin kautta avoimelle laitumelle.

Syvemmätkin historian kerroksetkin ovat läsnä tässä hurmaavassa kartanomaisemassa. Aivan 1500–1600-lukujen taitteessa rakennetun talon vieressä on vuonna 1173 rakennettu pienempi normannikartano, jonne myös pääsee sisälle tuntemaan menneet vuosisadat.

Täällä, niin kuin useissa näistä aatelikartanoista, yksi ylläpitävä voima ovat vapaaehtoiset eläkeikäiset paikallisoppaat, jotka kertovat kävijöille talojen historiasta ja valvovat samalla arvokkaita tiloja. Meidän kohdallemme sattui eläkkeellä oleva opettajarouva, joka paljasti jännittäviä yksityiskohtia niin Henry VIII Tudorin aikaisista seinäpaneeleista kuin talon ihastuttavasta omistajaperheestä, johon oli vuosien aikana tutustunut. Saimme kuulla, että paikallisilla on tapana tulla talon laajalle nurmelle piknikille, minkä avarakatseinen kartanonisäntä mielellään sallii.

Burton Agnes Halliin pääsee siis kätevästi Kingston upon Hullista, joko junalla ja bussilla tai suoraan bussilla. Hulliin puolestaan on suora junayhteys Manchesterista, yhdellä junavaihdolla lentokentältä asti. Juna vie Manchesterista myös esimerkiksi Yorkiin ja muualle Yorkshireen. Junaliikenne toimii Englannissa hyvin, mutta koska junayhtiötä on useampia, esimerkiksi rengasmatkan lippuja ostaessa kannattaa varmistaa, että liput ovat oikean firman junaan. Alennuksia saa, kun ostaa meno-paluu- tai kimppalippuja, erilaisten matkustusehtojen kanssa kannattaa olla hereillä.

Rouhean karheassa, kulttuurikaupunkivuoden 2017 aikana paljon uudistuneessa Hullissa pysähtyessään kannattaa käydä ihailemassa Humberin valtavan jokisuun rantoja.

Kategoriat Yorkshire

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close